Jak pečovat o pokožku během léta?

Jak pečovat o pokožku během léta?

 

Hurá, léto je tady! Sluníčko svítí a my se těšíme na dlouhé dny strávené venku – ať už na pláži, v parku nebo třeba na horách. Naše pokožka však dostává během těchto radostných dní pořádně zabrat. Sluneční paprsky, vysoké teploty a mořská nebo chlorovaná voda mohou pleť pěkně potrápit, proto je důležité věnovat pokožce v létě zvláštní péči. Pojďte si s námi připomenout nejdůležitější tipy a triky, které vám pomohou udržet pokožku zdravou a hydratovanou. 

 

Jak chránit pokožku před sluncem?

Sluníčko je zdrojem potřebného vitamínu D, ale také hlavním viníkem předčasného stárnutí pleti a dalších kožních problémů. Bronzové letní opálení zní sice lákavě, ze zdravotního hlediska se ale vyplatí pokožku před škodlivým slunečním zářením chránit. 

 

Opalovací krém s dostatečným SPF faktorem bude během léta váš nejlepší kamarád. Opalovákem nešetřete – štědrou vrstvu naneste na pokožku ještě předtím, než vyrazíte vstříc letním radovánkám, a nechte krému dostatečný čas na to, aby se vstřebal. Nezapomeňte ani na místa jako jsou nárty, uši nebo zadní strana krku. Pokud trávíte na sluníčku delší dobu, aplikaci pravidelně opakujte, pocením se totiž ochranná vrstva smývá. 

 

V době, kdy je slunce nejintenzivnější (mezi 10. a 16. hodinou), se držte ve stínu. Na sluníčku se přes poledne chraňte prodyšným oblečením s dlouhými rukávy. Vhod přijde také pokrývka hlavy a sluneční brýle s UV filtrem. 

 

A co péče po opalování?

I přes veškerou snahu může být pokožka po dni stráveném na slunci unavená a podrážděná, péče po opalování je tedy stejně důležitá jako před ním. Slunce může narušit přirozenou bariéru pokožky, takže je důležité ji obnovit. Nedej bože, když se zapomenete namazat nebo to s pobytem na sluníčku přeženete a místo bronzové bohyně pak připomínáte spíše chodící rajče.

 denní krém

První pomocí při spálení je vlažná sprcha a zklidňující krém po opalování, který zmírní podráždění. Vyzkoušet můžete i babské triky jako jsou ovesné vločky rozmíchané ve vodě, okurková šťáva nebo bílý jogurt. V Betule ale nedáme dopustit na náš regenerační krém s kozím kolostrem. Proč, ptáte se? 

 

  • obsahuje vysoký podíl růstového faktoru a antimikrobiálního proteinu
  • zklidňuje pokožku
  • urychluje regeneraci
  • hydratuje a zpevňuje
  • posiluje ochrannou bariéru pokožky

 

A to vše až po dobu 24 hodin. Krém má šetrné přírodní složení a je vhodný pro všechny typy pokožky, můžete jej proto použít na celé tělo včetně obličeje a s klidem se namazat od hlavy až k patě. :) Vyrábíme jej jak v neutrální přírodní variantě, tak s vůní růže, nebo meduňky – na vás už je jen vybrat si tu, která je vám nejpříjemnější, a zahájit pečující rituál, za který vám pokožka poděkuje. 

 

TIP: S péčí o sluncem namáhané a vysušené rty vám pomůže pomáda nebo balzám na rty s obsahem 100% přírodního kozího kolostra.



„Krémy obsahující kozí kolostrum mohou zlepšit strukturu pleti, urychlit hojení a zmírnit podráždění.“

Hydratujte – zvenku i zevnitř

Hydratovaná pokožka je zdravá pokožka. Pitný režim je základ! Denně byste měli vypít alespoň 8 sklenic vody, během letních veder, při zátěži nebo delším pobytu na slunci doporučujeme množství ještě zvýšit. Do jídelníčku pak můžete zařadit ovoce a zeleninu s vysokým obsahem vody, jako jsou meloun, okurky, pomeranče nebo jahody. 

 

Pružnost pokožce dodáte s pomocí hydratačních krémů, které byste měli používat ráno i večer. Hledejte produkty obsahující hydratační složky, jako je kyselina hyaluronová, glycerin, aloe vera a urea. Jejich účinek podpoří pravidelná exfoliace. Odstraňování odumřelých buněk umožní lepší proniknutí účinných látek do pokožky, dopřejte si proto jemný peeling jednou až dvakrát týdně. Jen pozor, abyste to nepřehnali a namáhanou pokožku ještě více nepodráždili. 

Najčastější chyby: Co pokožce škodí?

  1. Příliš časté sprchování horkou vodou – jakkoliv lákavě horká sprcha zní, nic se nemá přehánět. Horká voda narušuje přirozenou bariéru pokožky a smývá přirozený ochranný film, což vede k vysušování pleti.

  2. Agresivní mýdla a čisticí prostředky – chemie je dalším nepřítelem zdravé kožní bariéry. Sáhněte raději po šetrných přírodních produktech, které smyjí nečistoty, aniž by dráždily pokožku.

  3. Používání nevhodných produktů – suchá, mastná, citlivá… Každý typ pleti má specifické potřeby. Zatímco mastné pleti vyhovují lehké gely a krémy, suchá pokožka potřebuje bohatou hydrataci a výživu. Vždy proto vybírejte produkty určené pro váš typ pleti.

  4. Nadměrná exfoliace – příliš častý peeling může pokožku podráždit a vysušit, proto doporučujeme nedělat jej více než dvakrát týdně. Používejte jemné produkty, které pokožku nepoškodí.

  5. Zanedbání pravidelné péče – nejen make-up, ale i další nečistoty mohou ucpat póry a způsobit problémy, proto je důležité dodržovat ranní a večerní rutinu a pleť důkladně čistit i v případě, že jste ten den vyběhla z domu nenamalovaná.

 

Léto je pro mnohé z nás bezstarostné období, v článku jsme se ale přesvědčili, že péče o pokožku by se zanedbávat rozhodně neměla. Omrkněte ještě jednou naši nabídku přírodní pečující kosmetiky a naordinujte si péči, díky které budete pokožku v létě s radostí ukazovat!