Imunita a mikrobiom: přátelé na život a na smrt

Imunita a mikrobiom: přátelé na život a na smrt

 

V našem střevě se nacházejí biliony mikroorganismů, které tvoří složitý a dynamický ekosystém. Představte si střevo zkrátka jako živé, pulzující město. Věděli jste ale, že v tomto městě sídlí také téměř 70 % naší imunity? Mikrobiom a imunita spolu souvisí víc, než byste možná čekali. Pojďme se proto podívat na to, jak o mikrobiom správně pečovat, aby prospíval a udržoval vaše tělo zdravé.

 

Mikroskopická zoo v lidském těle

Nejrůznější mikroorganismy najdeme téměř všude po těle – na kůži, v ústech, plicích, ale především ve střevech. Když se mluví o střevním mikrobiomu, představíme si hlavně bakterie, těmi to ale zdaleka nekončí! Naše střeva jsou jako pestrá zoo, kterou osidlují také houby, plísně, kvasinky, viry a další mikrobi. Společně pak tvoří ekosystém, který je pro každého z nás stejně jedinečný jako otisk prstu

Mikrobiom se nestará jen o trávení

Střevní mikroorganismy nemají v popisu práce jen rozklad potravy! Jako by už samotné trávení nedalo dost zabrat, mikrobiom se velkým dílem stará o naše celkové zdraví i psychickou pohodu. Zkrátka má napilno s řadou dalších procesů, které zdaleka nesouvisí jen se zažíváním. Tak si na ně pojďme posvítit:

  • Štěpení nestravitelných polysacharidů: Střevní bakterie si rády pochutnají na složitých polysacharidech, jako jsou škroby a vláknina. Jejich rozkladem vznikají mastné kyseliny, které našemu organismu slouží jako zdroj energie.

  • Syntéza vitamínů a aminokyselin: Mikrobiom produkuje aminokyseliny, vitamín K a některé vitamíny skupiny B, které jsou klíčové pro naše zdraví.

  • Ochrana střevní bariéry: Mikrobiom podporuje zdraví střevní sliznice, čímž pomáhá udržovat pevnou a funkční střevní bariéru. Ta slouží jako takový ochranný štít, který škodlivým organismům zabrání proniknout do těla.

  • Neutralizace toxinů: Mikrobi se nemilosrdně pouští do boje s toxiny a dalšími škodlivými látkami, které se dostanou do střeva společně s potravou.

  • Udržování psychické pohody: Věděli jste, že existuje tzv. osa střevo-mozek? Střevní mikrobiom díky ní komunikuje s centrálním nervovým systémem a může tak ovlivňovat naše emoce, chování a kognitivní funkce. Střevní bakterie produkují také serotonin a dopamin – hormony spojované s pocity štěstí. Výzkumy poukazují na možnou spojitost mezi osídlením našich střev a psychickými poruchami (třeba depresí či autismem).

  • Regulace metabolismu: Mikrobiom ovlivňuje metabolismus tuků a sacharidů, což může mít vliv na tělesnou hmotnost a riziko metabolických onemocnění, jako jsou cukrovka a obezita.

  • Podpora imunitního systému: Až 70 % imunitního systému sídlí ve střevech, kde se zdraví prospěšné organismy den co den starají o naši obranyschopnost.

bříško jen menší

Mikrobiom a imunita

Střevní mikrobiom je jako armáda, která brání náš organismus před napadením nepřátelskými viry, bakteriemi a dalšími patogeny. V první obranné linii stojí bakterie posilující střevní bariéru, která brání škodlivým mikroorganismům proniknout dále do těla. 

Tato miniaturní kasárna v našich střevech zároveň fungují jako tréninkový tábor pro imunitní buňky, kde se naše imunita učí rozpoznávat patogeny, signalizovat jejich přítomnost v těle a efektivně proti nim bojovat. 

Pokud jde o obranyschopnost, střevní mikrobiom zkrátka hraje klíčovou roli – vytváří fyzickou a chemickou bariéru proti patogenům, reguluje imunitní systém, produkuje antimikrobiální látky, komunikuje s imunitními buňkami a pomáhá udržovat imunitní rovnováhu. Tímto způsobem nejen chrání naše tělo před infekcemi, ale také přispívá k celkovému zdraví a psychické pohodě

Četné studie prokázaly, že nerovnováha ve střevě může vést k řadě komplikací: od trávicích obtíží přes problémy s metabolismem až po oslabenou obranyschopnost či autoimunitní poruchy, jako jsou celiakie nebo Crohnova choroba. Existuje také souvislost mezi střevní dysbiózou a rozvojem alergií, na kterou jsme se blíže podívali v tomto článku.

Věděli jste, že…?

Složení a rozmanitost našeho mikrobiomu ovlivňuje už způsob, jakým přicházíme na svět – miminka narozená přirozenou cestou mají střeva bohatěji osídlena, protože během porodu přijdou do styku s mikrobiomem maminky, a jejich mikrobiom i imunita se pak vyvíjí jinak než u dětí narozených císařským řezem.

Jak pečovat o mikrobiom?

Čím rozmanitější, tím lepší! Bohatý mikrobiom dokáže efektivněji bojovat proti patogenům a trávit širokou škálu potravin. Moderní způsob života, průmyslově zpracované potraviny, nadměrná konzumace léků, stresující životní styl a přehnaná čistota však našemu mikrobiomu neprospívají – ba naopak. Studie z roku 2009 zjistila, že tradiční jihoamerické kmeny mají oproti moderní civilizaci mnohem rozmanitější mikrobiom, netrpí civilizačními chorobami a jsou imunní vůči patogenům, které by nám způsobily závažná infekční onemocnění. Co tedy dělat pro to, aby byl náš mikrobiom zdravý a pestrý?

  • Vsaďte na pestrý jídelníček.

Čím rozmanitější strava, tím pestřejší mikrobiom! Do jídelníčku zařaďte dostatek čerstvého ovoce a zeleniny, luštěniny, ryby, celozrnné pečivo, oříšky a semínka.  Fermentované potraviny jako kefír, kysané zelí nebo kombucha zase zajistí přísun prospěšných laktobacilů. Zapomeňte na průmyslově zpracované potraviny a raději sáhněte po čerstvých surovinách. Nezapomínejte ani na dostatečný pitný režim.

  • Podpořte mikrobiom probiotiky a prebiotiky.

Probiotika obsahují zdraví prospěšné bakterie, které se zabydlí ve vašich střevech. Obsahují je výše zmiňované kvašené potraviny či některé sýry. Sáhnout ale můžete i po kvalitních doplňcích stravy.
Prebiotika jsou pak to, čím se tyto prospěšné bakterie živí. Patří sem hlavně vláknina, kterou najdete v ovoci, zelenině a semínkách. A pokud si chcete cestu ke zdravému mikrobiomu trochu zkrátit, vyzkoušejte Nutribiotic – vyvážený přírodní doplněk stravy plný vlákniny, po kterém bude bakteriím ve střevě jako v pokojíčku. 

colon a vláknina life

  • Pravidelně se hýbejte a dostatečně odpočívejte.

Cvičení podporuje zdraví sliznice, pozitivně ovlivňuje střevní peristaltiku a zvyšuje rozmanitost mikrobiomu. Nezapomínejte ani na druhou misku vah, a sice kvalitní spánek – když odpočíváte, má i mikrobiom čas na regeneraci. Naproti tomu nedostatek spánku může narušit rovnováhu ve střevě a oslabit imunitní systém.

  • Méně se stresujte.

My víme, snadno se to řekne, ale hůř udělá. Pamatujete ale na osu střevo-mozek? Chronický stres negativně ovlivňuje složení střevního mikrobiomu. Zkuste praktikovat techniky hlubokého dýchání a meditace nebo vyrazte na procházku do přírody – zkrátka dělejte cokoliv, co vás potěší a u čeho si váš mozek odpočine.

  • Čistota půl zdraví – nebo ne? 

Patříte k těm, komu bakterie nahání hrůzu, a vše kolem sebe úzkostně dezinfikujete? Své imunitě tím děláte medvědí službu. Pokud naopak budete pravidelně ve styku s nejrůznějšími mikroorganismy (například při kontaktu se zvířaty nebo práci na zahradě), zvýšíte pestrost svého mikrobiomu a vytrénujete imunitu. Když už jsme ale u úklidu, pravidelnou očistou organismu neuděláte chybu. Colon detox svým přírodním složením podporuje normální funkci střev a pomáhá z těla vyhnat škodlivé toxiny.  

  • Antibiotika jen v nejnutnějším případě

Antibiotika ničí nejen nepřátelské bakterie, ale i ty zdraví prospěšné. Zejména při dlouhodobém užívání pak dokáží ve střevech nadělat pěknou paseku. Proto zvažte, zda je opravdu nutné je užívat, a vždy dejte na radu lékaře. Pokud máte pocit, že se o vás pokouší bacil, nasaďte zvýšenou dávku kozího kolostra. Kolostrum Betula obsahuje kromě prospěšných imunoglobulinů také lactoferin, který podporuje střevní mikroflóru. Win-win!

kolostrum life style_1

Pamatujte, že imunita a mikrobiom tvoří sehranou dvojku. Když budete o své malé pomocníky náležitě pečovat, oni se na oplátku postarají o vás. Proto se hýbejte, odpočívejte a jezte zdravě – mikrobiom vám poděkuje svou neúnavnou prací a ochranou vašeho zdraví.