Odkud se bere kolostrum? Zažijte s námi den na farmě!

Zajímá vás, odkud pochází kozí kolostrum Betula? Mlezivo odebíráme z mnoha drobných i větších farem z celého Česka a Slovenska. Farmy si pečlivě vybíráme a dbáme na to, aby bylo o kozy a kůzlata dobře postaráno. S farmáři udržujeme přátelské vztahy a farmy osobně navštěvujeme. A na jednu takovou návštěvu vás dnes vezmeme s sebou.
Vítejte na BIOFARMĚ DoRa
V Ratibořicích nedaleko Třebíče se nachází BIOFARMA DoRa, kde vás ve třech prostorných stájích přivítá více než 500 zvědavých koz – a teď na jaře také spousta roztomilých kůzlátek! Jak už název napovídá, chov na farmě se řídí pravidly ekologického zemědělství a vše od krmiva, které pochází z rozlehlých pastvin a polí okolo farmy, až po kozí mlezivo, mléko a výborné sýry, je BIO. Zajímá vás, jak se tady kozám žije? Pojďme se mrknout.
Jak vypadá den na farmě?
Budíček se rozezní ještě v době, kdy má většina z nás hlubokou noc – už ve 4 ráno se totiž kozy dožadují prvního krmení! A snídají nejen kozí mámy, ale také kůzlata, která se dosyta napijí mleziva či mléka. Zdaleka ale nevypijí všechno. „Mlezivo vzniká ve vemínku už několik dní před porodem. A protože ho tam vzniká větší množství, než jsou tihle mrňousci schopni vypít, tak je potřeba dvakrát denně ty přebytky oddojit. Jinak by také mohlo dojít k nějakým zánětům a problémům, což bychom skutečně nechtěli,“ vysvětluje Kamila Sedláčková, provozní farmy DoRa.
Kozí mámy na dojírnu vždy nadšeně spěchají – nejen, že se jim uleví od přeplněných vemínek, ale také už moc dobře ví, že je tam čeká něco dobrého na zub. Dojírna je automatizovaná, proto dojení trvá jen chvilku – za méně než 10 minut se kozí mámy mohou vrátit do stáje za svými kůzlaty, se kterými se po návratu nadšeně vítají a očichávají.
Zatímco mléko putuje do mlékárny, která je součástí farmy DoRa a kde vznikají také výborné sýry, jogurty nebo kefíry, běží kozy na pastvu, kde si užívají sluníčka, čerstvé trávy a šťavnatých větviček. Kůzlata vesele dovádí, předhání se ve skocích do výšky i do dálky a jejich kozí mámy je ostražitě pozorují z povzdálí. Zkrátka idylka.
V odpoledních hodinách přichází na řadu druhé kolo dojení. Takže zase šup na dojírnu, pošmáknout si na úplatku v podobě slaďoučkého obilí a honem do stáje za kůzlaty. Pak už následuje jen večerní dokrmení pro případ, že by se kozy dostatečně nenapásly na pastvě, a večerní klid. Paní Sedláčková s úsměvem dodává: „Celý den vlastně koza nedělá nic jiného, než jenom žere a odpočívá.“ No řekněte, nezávidíte jim to trošku?
Cesta kolostra z farmy až k vám
Kozí režim už jsme zmapovali, ale jak je to s mlezivem? Jeho dojení probíhá úplně stejně jako u mléka, jen s tím rozdílem, že mlezivo neputuje do velkých tanků, ale sbírá se do menších nádob. Není ho totiž zdaleka tolik – je to zkrátka takové tekuté zlato.
Každá koza má v uchu visačku s číslem – podle něj se přesně ví, která máma přivedla kozí mrňousky na svět a kdy. Ještě na dojírně je pak mlezivo rozděleno podle toho, kolik hodin uběhlo od porodu. To je důležité, protože mlezivo postupně ztrácí na síle a nahrazuje jej mléko. My v Betule pracujeme s kolostrem, které je odebráno do 24 hodin po porodu.
Z dojírny mlezivo putuje do mlékárny – stejně jako mléko, jen v oddělených nádobách. Tam se mlezivo slije do lahví a pomalu zchladí ve vodní lázni až na teplotu 4 °C. Následně se uloží do mrazáku – věděli jste, že právě zmrazením krásně vynikne nažloutlá barva, která odlišuje mlezivo od mléka? V mrazicím boxu si mlezivo lebedí při -20 °C a s ledovým klidem vyčkává, než si pro něj přijedeme. Pak už se s námi mlezivo vydává na cestu do betulí výrobny v Troubsku, kde jej čeká testování, filtrace, lyofiliziace a tobolkování.
Pro mlezivo je to z farmy do výrobny často dlouhá cesta, vás tam ale přeneseme jedním kliknutím: mrkněte, jak vyrábíme kozí kolostrum!
Kolostrum odebíráme eticky
Úskalí mlékárenského průmyslu moc dobře známe, proto jsme ve výběru farem velmi opatrní a dbáme na to, aby bylo o kozy i kůzlata dobře postaráno. Na farmách, se kterými spolupracujeme, tráví kůzlátka většinu dne se svými maminkami a farmáři oddojí pouze přebytky, které kůzlata nevypijí.
Zdraví a pohoda zvířat je na farmě DoRa na prvním místě. „Protože jedině od zdravého zvířete získáme kvalitní a zdravé mlezivo,“ vysvětluje provozní farmy. A my nemůžeme jinak, než souhlasit.
O našem etickém přístupu jsme se rozpovídali v tomto článku.
Chcete se i vy na vlastní oči přesvědčit, jak to na farmě chodí? Farma DoRa pořádá pravidelné víkendové exkurze, které můžete zakončit posezením v příjemné kavárně a kromě kolostra Betula si domů odvézt plno dalších kozích dobrot. Skvělý tip na rodinný výlet, co říkáte? Nezapomeňte ale před návštěvou mrknout na aktuální informace. A pokud vás zajímá, odkud pochází kolostrum právě ve vaší lahvičce, mrkněte na mapu farem a zjistěte to podle čísla šarže.